Orthomoleculaire Therapie

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van de gezondheid en het herstellen van ziekteprocessen.
Orthomoleculaire therapie is een vorm van natuurgeneeskunde. Het is gericht op het optimaliseren van je gezondheid en het herstellen van ziekteprocessen. Dat gebeurt in de orthomoleculaire geneeskunde met behulp van gezonde voeding, vaak aangevuld met supplementen en leefstijlaanpassingen.
Met orthomoleculaire voeding worden je lichaamscellen voorzien van optimale concentraties vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Hierdoor geniet je van een optimale gezondheid en kun je van eventuele klachten afkomen. Orthomoleculaire geneeskunde kun je dan ook zien als ‘voedingsgeneeskunde’.

Orthomoleculaire therapie richt zich voornamelijk op gezondheidsbevordering door een optimale hoeveelheid voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, binnen te krijgen.
Hierdoor zijn alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aanwezig in je lichaam. Dat zorgt voor een optimale gezondheid.

Een stukje geschiedenis

De Griekse arts Hippocrates (460-370 voor Christus) wordt gezien als de grondlegger van zowel de reguliere geneeskunde als de natuurgeneeskunde.
Hippocrates deed de bekende uitspraak: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Dit uitgangspunt is nog altijd het fundament van de orthomoleculaire geneeskunde.
De oorsprong van orthomoleculaire therapie ligt dus in de Griekse Oudheid, maar pas in de jaren ‘50 van de 20e eeuw werd de term ‘orthomoleculair’ voor het eerst gebruikt. Linus Pauling bedacht de term. Het Griekse woord ‘orthos’ betekent ‘correct’ of ‘juist’. In combinatie met ‘molecuul’ betekent de term ‘correcte molecuul’. Pauling streefde ernaar om met behulp van voedingsstoffen de gezondheid te optimaliseren.
De orthomoleculaire geneeskunde bestaat onderhand ruim 50 jaar en is in die tijd flink gegroeid. Het focust zich op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Wetenschappelijk bewijs

Orthomoleculaire geneeskunde wordt door sommigen afgedaan als pseudowetenschap of zelfs als kwakzalverij. De therapie valt onder de complementaire geneeskunde, aangezien de werking niet wetenschappelijk is bewezen.
Toch zijn er allerlei onderzoeken die het fundament van orthomoleculaire therapie ondersteunen.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een relatie is tussen voeding en ziekten. Zo kunnen slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.

Helaas is er in de huidige gezondheidszorg vrijwel geen aandacht voor de relatie tussen voeding en gezondheid (of voeding en ziektebehandeling).
Wat hier niet bij helpt is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) die wordt aangehouden voor voedingsstoffen, de minimale hoeveelheid is om deficiëntieziekten te voorkomen. Het is niet de hoeveelheid die nodig is voor een optimale gezondheid. Veel mensen (ook artsen) zijn zich daar niet van bewust.

Orthomoleculaire therapie heeft als doel om een goede gezondheid te creëren (en behouden) en ziekten en kwalen te behandelen. Dat wordt gedaan door optimale concentraties voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit geldt voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.
Hoewel de werking van orthomoleculaire therapie niet wetenschappelijk onderbouwd is, is de relatie tussen voedingsstoffen en gezondheid wel degelijk bewezen. Ook laten onderzoeken het positieve effect van supplementen op bepaalde klachten zien.

Veel mensen lopen rond met (chronische) ziekten, klachten en overgewicht. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen bij het verhelpen of voorkomen hiervan.

Waar kan ik terecht?
Voor basisadvies kan je bij mij terecht. Liever nog werk ik samen met Francisca Fisscher in Putten. Met haar reguliere achtergrond in de verpleegkunde en apotheek kan zij goed advies geven over de (bij)werking van medicatie en het gebruik van supplementen en geeft duidelijk advies en begeleiding met voeding.