Specialisaties Mensen

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Ik heb uiteenlopende opleidingen en cursussen gevolgd. In mijn Scholing en Werkervaring kunt u dit terugvinden. Uitleg over de verschillende specialisaties vindt u hieronder. Niet alle specialisaties voer ik nog uit maar de kennis blijft uiteraard aanwezig.

OSTEOPATHIE
Een osteopaat heeft kennis van de verschillende systemen in het lichaam. Het bloedvatenstelsel, zenuwstelsel, orgaanstelsel, spierstelsel, huid, bindweefsel, hormoonstelsel, etc. Als osteopaat weet je niet alleen hoe de systemen werken maar ook hoe ze samen werken en invloed op elkaar hebben en dus waarom klachten van bijvoorbeeld een elleboog voort kunnen komen uit een probleem in de organen. 

Dit maakt dat de meest uiteenlopende klachten behandeld kunnen worden. En met mijn werkwijze combineer ik al mijn kennis en kunde vanuit alle opleidingen en scholingen die ik gedaan heb.

OEDEEMFYSIOTHERAPIE
De oedeemfysiotherapeut behandelt mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Maar ook bij zwelling door een getrokken kies kan een oedeemfysiotherapeut uitkomst bieden door de zwelling af te laten nemen en dus ook de pijn.
De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet hij op verschillende manieren.

  • Met oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

FYSIOTHERAPIE
Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat jij optimaal kunt (blijven) bewegen en is hiermee vooral op het bewegingsapparaat gericht. Revalidatie van een nieuwe heup of knie? Dan ben je prima op je plek bij een fysiotherapeut.

LYMFEDRAINAGE
Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Op deze manier kan het lichaam geholpen worden om het vocht beter af te voeren en zwellingen af laten nemen. Hierdoor kan sterke verbetering van de kwaliteit van leven bewerkstelligd worden.

MEDICAL TAPING
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

MCKENZIE METHODE
De Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) volgens McKenzie is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd onderzoek- en behandelprotocol voor patiënten met klachten aan de wervelkolom. De unieke combinatie van houdingsadvies en specifieke individuele oefeningen, voorgeschreven door een opgeleide MDT McKenzie therapeut, stelt patiënten in staat hun klacht zelf te behandelen. Dit proces bevordert de zelfstandigheid van de patiënt, verhoogt de tevredenheid met de behandeling en is ook kosteneffectief.

ECHOGRAFIE
Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Tijdens het maken van de echo zet de therapeut de echokop (transducer) op uw lichaam. Deze transducer zendt (onschadelijke) geluidsgolven uit, die door de organen in uw lichaam worden teruggekaatst. De transducer vangt deze geluidsgolven vervolgens weer op, waarna de computer ze omzet in beeld. 
Ideaal om spieren en pezen van het bewegingsapparaat in beeld te brengen.

THERMOGRAFIE
Medische Thermografie is een beeldvormende techniek welke gebruik maakt van een ultragevoelige infrarood camera, en een verfijnd computer programmering systeem voor het visualiseren en analyseren van de warmteafgifte van de huidoppervlak van het lichaam. Deze technologie is volledig veilig, er wordt geen schadelijke straling uitgezonden, de warmte uitstraling van de huid wordt gemeten en in beeld gebracht zonder aan te raken, er is geen enkel gevaar voor de gezondheid.

Medische Thermografie verstrekt informatie over de huidige en toekomstige risico’s (ziekteprocessen en blessures in het lichaam). Het is een methode om pijnklachten, blessures en bepaalde ziekte processen in beeld te brengen.

Op eenvoudige wijze kunnen we het gehele lichaam in beeld brengen, pijnloos en veilig, de apparatuur zend geen straling uit.

https://www.medische-thermografie.nl/wat_is_medische_thermografie/
(veterinaire en humane thermografie)

ACUPRESSUUR / ACUPUNCTUUR
Acupressuur is een van de geneeskunsten vanuit de Chinese filosofie. Met acupressuur zet je Qi (levensenergie) in beweging waardoor er balans ontstaat in lichaam en geest. Acupressuur is een vriendelijke behandelwijze die een diepe invloed kan hebben op de gezondheid.

https://www.craniopaard.nl/ (dieren)
https://shiatsu-harderwijk.nl/behandelmogelijkheden/ (mensen)