Maagzuur

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Maagzuur

Volgens Zorginstituut Nederland komen jaarlijks zo’n 800.000 mensen (2019) bij de huisarts met maagklachten. Hoewel sommige huisartsen met het geven van leefstijladviezen al veel maagklachten kunnen verhelpen, slikken maarliefst 2,8 miljoen Nederlanders maagzuurremmers op recept. Zorgelijke cijfers vind ik. 

Vanuit mijn vak als osteopaat weet ik dat maagklachten, waaronder klachten van maagzuur, soms redelijk eenvoudige op te lossen zijn.
Elk orgaan heeft een bepaalde beweeglijkheid nodig om goed te kunnen functioneren. Bewegingsverlies van de maag kan bijvoorbeeld leiden tot verminderde productie door het maagslijmvlies (mucosa). Dit kan onvoldoende daling van de zuurgraad (pH) veroorzaken waardoor voedsel minder goed verteerd wordt. Maagzuurremmers duwen de pH omhoog waardoor je een minder branderig gevoel hebt maar het probleem bestaat nog steeds. 

Aanhoudende stress kan ook een oorzaak (of katalysator) zijn van maagklachten. Stress kan zorgen dat het systeem in de ‘actiestand’ staat of blijft staan en er te weinig rust en herstel is. Je rust- en herstelsysteem is actief als je eet en zorgt voor afgifte van stoffen door het maagslijmvlies. Als gevolg van stress kan de afgifte van deze stoffen verstoord raken. We hebben nogal wat stress in ons dagelijks leven dus dat die balans verstoord kan raken is niet zo gek. 

Een osteopathisch onderzoek kan de mogelijke oorzaak van maagklachten duidelijk krijgen. Dit kan centraal in het systeem een aansturingsprobleem zijn. Vaak zie je dan ook andere spijsverteringsproblemen. Maar ook een lokaal probleem kan zorgen voor maagklachten waaronder maagzuur. 

Zoals aangegeven gebruiken veel mensen maagzuurremmers. Dit kan het probleem van maagzuur zelfs in stand houden. De aanmaak van maagzuur blijft tenslotte verstoord alleen is het minder voelbaar. Een bijkomend ‘risico’ als gevolg van het gebruik van maagzuurremmers is dat er tekorten kunnen ontstaan aan bijvoorbeeld B12, Zink en Ijzer. Deze kunnen op hun beurt weer andere klachten geven. Soms komen mensen dan ook bij mij in de praktijk met bepaalde klachten die eerder voortkomen uit tekorten in vitaminen en mineralen en te herleiden zijn naar veelvuldig medicatiegebruik en/of een verstoring van het spijsverteringssysteem vanuit een andere regio. Het is belangrijk om dit te herkennen als osteopaat en eventueel samen te werken met een orthomoleculair therapeut om de vitaminen- en mineralenbalans weer te optimaliseren. 

Een heel andere invalshoek is de relatie tussen emoties en organen. Als een emotie niet goed gevoeld kan worden, weggedrukt wordt of juist teveel aanwezig is, dan kan dit verstorend werken op een orgaan. Bij de maag hoort de emotie ‘afkeer’. Je kan een sterke afkeer hebben naar iets of iemand maar ook naar jezelf (zelfbeeld). Of wanneer je iets mentaal moet verteren wat afkeer bij je oproept. Wanneer je met tegenzin naar je werk of school gaat. Je kan voortdurend piekeren, concentratieproblemen hebben of boosheid ervaren.

De Nederlandse taal is heel mooi als het gaat om emoties en organen. Denk aan uitdrukkingen als: 

  • Ik moet mijn gal even spuwen
  • Het ligt zwaar op mijn maag
  • Ik heb een brok in mijn keel
  • Het is een last op mijn schouders
  • Ik krijg er buikpijn van
  • Het drukt op mijn hart
  • Iets op je lever hebben

Als ik als osteopaat herken dat de emotionele component van de hulpvraag sterk aanwezig is en hier extra ondersteuning nodig is, werk ik samen met Praktijk Centino. De combinatie van osteopathie met oosterse behandeltechnieken is echt perfect om een hulpvraag nog completer te beantwoorden.

Heb je ernstige maagklachten dan is het natuurlijk altijd raadzaam om eerst langs je huisarts te gaan. Een huisarts kan aan de hand van vragen en je medische achtergrond inschatten hoe ernstig je klachten zijn en of verder onderzoek door een specialist nodig is. Omdat sommige maagklachten ook op hartklachten of darmklachten kunnen lijken is het raadzaam om dit uit te laten sluiten indien nodig. 

Weet in ieder geval dat maagzuurremmers niet altijd het antwoord hoeven te zijn op maagklachten maar dat er ook andere wegen zijn om van maagklachten af te komen.
Er is altijd meer mogelijk dan ons verteld wordt!