Osteopathie

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Osteopathie betekent letterlijk ziekte van de botten. Os = bot en pathos = ziekte. Maar osteon betekent ook weefsel en pathos betekent niet alleen ziekte maar ook ‘gevoel’. Het is dus ook het voelen van weefsels en “gevoel hebben voor weefsels

Weefsels zijn : botweefsel, spierweefsel, peesweefsel, vetweefsel, huidweefsel en bindweefsel.

Weefsels vertonen verharding als er een probleem is in het lichaam. Deze verhardingen kan een osteopaat voelen.
Ook is een osteopaat “getraind in het voelen van verandering” van spanning, positie, temperatuur en beweeglijkheid van structuren in het lichaam.

De standaard omschrijving van osteopathie is dat zij werkt in drie systemen welke met elkaar in verbinding staan: Het bewegingsapparaat, de organen en het cranio-sacrale systeem.
Voor mij persoonlijk gaat osteopathie veel verder omdat er meerdere systemen in het lichaam aanwezig zijn die we eigenlijk niet los van elkaar kunnen zien.
Zo hebben we: het skelet incl. schedel, het spierstelsel, bloedvatenstelsel, zenuwstelsel incl. hersenen, hormonale systeem, endocriene systeem, fasciale systeem…. “Een osteopaat heeft kennis van al deze systemen en vooral hoe deze samenwerken en invloed hebben op elkaar

Het doel van een osteopathische behandeling is het opheffen van de problemen in/tussen deze systemen om het zelfgenezende vermogen van het lichaam weer te activeren.

Osteopathie richt zich op gezondheid” niet op ziekte, osteopathie optimaliseert de voorwaarden voor gezondheid.

Kleine (maar eerlijke) noot: Ik werk al sinds 2010 als osteopaat voor dieren en door de goede resultaten die diereigenaren hebben ervaren zijn steeds meer mensen via mond tot mond reclame bij mij gekomen voor behandeling. Ik werk dus in mijn humane praktijk als fysiotherapeut met een osteopathische visie want ik kan niet anders meer kijken naar gezondheid en hoe dit te bevorderen. Ik zeg altijd “ik kan niet niet-weten” dus ik zet gewoon al mijn kennis en kunde in om te helpen. Door het groeiende aanbod van humane cliënten heb ik besloten om de opleiding tot master in de humane osteopathie te gaan volgen (ja, inderdaad meteen maar een master;-)). Momenteel ben ik in de afrondende fase van de Master of Science in Osteopathy. Zodra ik dit heb afgerond zal ik mij in kunnen schrijven bij de beroepsvereniging voor humane osteopathie en kan de factuur bij uw zorgverzekering gedeclareerd worden onder alternatieve zorg. Tot die tijd ben ik werkzaam als fysiotherapeut en kunt u de factuur ook als dusdanig indienen. Zie voor meer informatie ook de pagina Tarieven.