Osteopathie

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Wat is osteopathie?

Waar reguliere gezondheidszorg ziekte diagnosticeert en behandelt, richt osteopathie zich op gezondheid. Osteopathie maakt gebruik van dezelfde kenmerken als de reguliere medische wetenschap, zoals bijvoorbeeld pijn en bewegingsbeperkingen maar plaatst deze in een andere, bredere context. Binnen osteopathie wordt bijvoorbeeld verlies van functie als een ‘bedreiging’ gezien voor de gezondheid. Het scheppen van gunstige voorwaarden voor behoud en herstel van functie (beweging/beweeglijkheid) is het uitgangspunt van een osteopathische behandeling. 

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Een symptoom staat niet op zich en ik kijk als osteopaat dan ook anders en breder naar een klacht. Je moet namelijk als osteopaat kennis hebben van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, embryologie, psychologie en biomechanica. Een flinke studie waarbij niet het symptoom centraal staat maar de verbanden in het lichaam. Zo kan een elleboogklacht bijvoorbeeld uit je buikorganen voortkomen terwijl je daar geen pijn hoeft te hebben en je bloedwaarden gewoon goed kunnen zijn.  

Door klinisch redeneren en methodisch handelen en het uitvoeren van verschillende handgrepen, herstelt de osteopaat de verstoorde beweeglijkheid en schept voorwaarden voor herstel van functie. Klachten kunnen lokaal behandeld worden maar ook in regio’s van het lichaam die ogenschijnlijk niets met de klacht te maken hebben maar wel in relatie tot de klacht staan. Ik vind dat de grote meerwaarde van osteopathie in de gezondheidszorg. 

Wanneer ga ik naar een osteopaat?

Dat kunnen de meest uiteenlopende klachten zijn. Van rugklachten tot hormonale klachten en van revalidatie na een operatie tot aan preventie. Osteopathie is niet de heilige graal maar ik zeg wel altijd “Er is veel meer mogelijk dan ons verteld wordt”.

Kleine noot: Ik ben gediplomeerd MSc in Osteopathie maar nog niet ingeschreven bij de NVO, de humane beroepsvereniging voor osteopathie. Momenteel worden mijn consulten nog niet vergoed uit de alternatieve zorg. Ik verwacht dat dit vanaf augustus 2024 wel mogelijk is. Zie voor meer informatie ook de pagina Tarieven.