Oedeemfysiotherapie

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

De oedeemfysiotherapeut behandelt mensen/dieren die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens.

Lymfe oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Maar ook bij zwelling door een getrokken kies kan een oedeemfysiotherapeut uitkomst bieden door de zwelling af te laten nemen en dus ook de pijn. 

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet hij op verschillende manieren.

  • Met oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoer capaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam. En treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam. Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel.
Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam. Waardoor het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden, en bovendien geen ongewenste of vervelende bijwerkingen heeft. MLD heeft een parasympathisch (ontspannend) effect.
De parasympathicus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en heel belangrijk: het herstel!