Acupressuur

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Acupressuur is één van de geneeskunsten vanuit de Chinese filosofie. Met acupressuur zet je Qi (levensenergie) in beweging waardoor er balans ontstaat in lichaam en geest. Acupressuur is een vriendelijke behandelwijze die een diepe invloed kan hebben op de gezondheid. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van naalden maar wordt met de vingers druk uitgeoefend op bepaalde punten in het lichaam.

Het lichaam is een zelforganiserend dynamisch systeem dat altijd op zoek is naar een gezond evenwicht. Het is flexibel binnen haar grenzen. Prikkels kunnen goed opgevangen worden.
Soms brengt een overprikkeling het systeem uit evenwicht en blijft in een nieuwe balans hangen die niet ‘gezond’ is.
Acupressuur is een manier om het systeem een zetje in de goede richting te geven, om zo weer de gezonde balans te hervinden.

Acupressuurpunten zijn specifieke punten op het lichaam waarmee orgaansystemen beïnvloed kunnen worden. Deze punten worden met elkaar verbonden door meridianen.

Meridianen zijn een grafische weergave van een energetisch maximum van een zone. Ze verbinden een groep organen, weefsels, fysiologische functies en emoties met elkaar. Hierin zit ook de overeenkomst met osteopathie waar ook de verschillende systemen van het lichaam onderzocht worden en deze in relatie tot elkaar behandeld worden.

Klik op deze link (engels) van Dr Daniel Keown: Wat is een acupunctuurpunt?

Ik heb de jaaropleiding acupressuur voor paarden bij Alona gevolgd maar niet afgemaakt (geen examen gedaan). Ik ben dus niet een volwaardig acupressurist maar heb wel genoeg kennis in huis om te weten of een bepaald klachtenpatroon baat zou hebben bij acupressuur. Hiervoor verwijs ik graag door naar Arine Kruyt van Cranio Paard.  

Voor meer informatie over behandeling voor u of uw dier:
https://www.craniopaard.nl/ (dieren)
https://shiatsu-harderwijk.nl/behandelmogelijkheden/ (mensen)