CTO hype ontrafeld

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

CTO hype ontrafeld

Lieve Mensen,

Er broeit bij mij al een heel poosje wat en dat moet me van het hart.
In het verleden, toen ik me nog de rockstar van dierosteopathie voelde (haha), schreef ik nog wel eens informatieve en/of kritische stukken voor online magazines en voor mijn eigen pagina met maar liefst 8000 volgers (oké, het waren er 7996). Ik voelde toen de drang om onjuiste of misleidende informatie te nuanceren of in een ander daglicht te zetten met als doel diereigenaren en collega therapeuten te laten nadenken of nieuwe inzichten te kunnen geven. Soms deed ik dat bewust wat ongenuanceerd of kort door de bocht om mensen te prikkelen om anders te denken. 

Op een gegeven moment was ik hier wel klaar mee en koos ik er voor om low profile te gaan en lekker uit de spotlights mijn werk voort te zetten. Ik vond dat ik mijn boodschap aan de wereld wel genoeg had uitgedragen en dat iemand anders dit mocht gaan doen. Dus hup, 8000 volgers overboord gegooid en mijn werkgebied verkleind van Noord Groningen tot Den Bosch naar ‘slechts’ een uurtje rondom Harderwijk, lekker overzichtelijk.  

Aan ambitie geen gebrek maar ik wilde mijn energie anders in gaan zetten. Het deel waar ik klaar mee was ging over mensen die mijn werk zonder toestemming of overleg kopieerden (en dit nog steeds doen trouwens) en gebruiken voor eigen gewin. Ik heb er geen problemen mee als iemand mijn werk wil gebruiken, ik draag graag bij. Maar de manier waarop was ronduit vals en hondsbrutaal. Er zijn grenzen…

Ik denk dat ik me gewoon erger aan mensen die hoog van de toren blazen maar eigenlijk vooral een goede PR hebben wat de gemiddelde diereigenaar niet doorziet. Ik vind het een naar idee dat mensen misleid worden. Ik hou het zelf altijd graag zuiver en eerlijk. What you see is what you get. Misschien zakelijk niet de meest goede insteek maar voor mij werkt het. Ik kan dan mezelf blijven en dat is wat je krijgt. Je krijgt mij met alle kennis en ervaring die ik heb en als ik die niet heb weet ik nog wel een batterij aan hele goede collega’s die mij (en dus jou) bij kunnen staan. 

Een wat lange inleiding naar een onderwerp waar ik het graag over wil hebben. Een al lang bestaande hype die af en toe weer gerecycled wordt. Iets waar goede PR mee gedaan wordt. Wat iedereen maar klakkeloos overneemt en ik telkens weer terug hoor.
Ik vind daar wat van. Ik vind daar echt wat van! En ik weet dat ik mogelijk wat mensen tegen me in het harnas ga jagen. Maar dat ben ik nog wel gewend van vroegâh 😉 

Oké komt ie….de CTO…zucht…
De CTO, oftewel de cervicothoracale overgang, is de overgang van de hals- naar de borstwervels. Wat mij betreft niet los te zien van de ATC, de apertura thoracalis cranialis (apertura thoracalis superior bij de mens), dit bevat de eerste borstwervel, de eerste ribben en het borstbeen. Ook wel de TOS of TIS genoemd, thoracic outlet/inlet, waarbij de ’S’ voor ‘syndrome’ staat. Ik vind dat de sleutelbeenderen hier ook bij horen hoewel een paard deze niet heeft maar dat maakt voor de strekking van dit stuk niet zoveel uit. 

Even wat beeldvorming
Aan de eerste borstwervel (die dus zowel  onderdeel is van de CTO als de ATC) hechten een aantal spieren aan die naar het hoofd verlopen maar ook naar de lendenen.
De eerste rib is nogal een belangrijk dingetje. Daar heb je er twee van, eentje links en eentje rechts. Hierop hechten ook verschillende spieren aan, bijvoorbeeld naar de borst toe en een paar die ik erg belangrijk vind, de mm. scaleni (scalenus spieren), die tot aan de eerste halswervel verlopen. Vergeet de Latijnse benaming maar onthou dat tussen deze scalenus spieren een ‘poort’ zit waar nogal vitale structuren doorheen lopen die het niet zo fijn vinden als ze onder druk komen te staan en dat komt nogal eens voor. Dan kunnen klachten ontstaan aan je arm-hand (mens)/voorbeen(dier) zoals pijn, een te hoge spierpanning, temperatuurverschillen in je arm links en rechts, schouderklachten, bewegingsproblemen, etc. 
Aan het borstbeen hechten spieren aan die naar het tongbeen (onder de onderkaak) en de borst verlopen. De onderkant van het borstbeen is zelfs verbonden met het middenrif. Het middenrif verloopt naar de overgang van de borstwervels naar de lendenwervels, naar beneden (mens)/achter(dier) dus.
Ik doe mijn best het zo bondig mogelijk en toch duidelijk te beschrijven. Zien jullie in gedachte het plaatje al? 

Dan is er nog een heel belangrijke spier onder het sleutelbeen (die een paard dus niet heeft), de m. subclavius. Omdat ik ‘de CTO als grote boosdoener’ vooral bij paarden terug hoor zal ik dit omschrijven bij het paard.
De m. subclavius ontspringt aan beide zijden van het borstbeen vanaf de eerste tot de vierde ribben en waaiert uit in de fascia (een fascinerend bindweefsel waar ik een andere keer over schrijf) van een spier aan de voorkant van het schouderblad en de schouder zelf. Hij zorgt mede voor de voortbeweging en ophanging van de thorax (borstkas) en voor het naar voren bewegen van het schouderblad en het naar achter brengen van het voorbeen. Ook het strekken van het schoudergewricht en het stabiliseren doet deze spier.

Take notes!
Ik heb nu heeeel kort van maar een paar structuren van de CTO opgeschreven waar ze een relatie mee hebben.
Opgesomd zijn dit: het hoofd, de hals, de arm/het voorbeen, de schouder, het schouderblad, de borstwervels, het middenrif en de lendenwervels. Nog steeds een te kleine opsomming maar zie je al waar ik naar toe wil? Lymfesysteem, bloedvaten en dergelijke heb ik nog niet eens benoemd. 

Complex stukkie
De CTO is onderdeel van het hoofd- en halsgebied wat, excusez le mot, een verdomd complexe en tegelijk prachtige regio is waar ik dagen over kan schrijven. ‘Toevallig’ heb ik afgelopen weekend weer eens een dissectie bijgewoond van het hoofd- en halsgebied. Dat is het ontleden van hoofd en hals bij een echt lichaam dat aan de wetenschap ter beschikking is gesteld. Fantastisch om te zien natuurlijk, hoewel ik me realiseer dat het voor anderen een gruwel is haha. 

Take more notes!
Maar goed, die CTO hè… Ik ben nog nooit iemand tegengekomen, geen mens en geen paard die nul problemen had in het CTO gebied. Ik behandel de CTO gebied dus altijd. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten zal ik mijn focus meer of minder hier hebben liggen maar ik behandel het altijd.
Als ik dus van een diereigenaar hoor dat hij of zij het advies heeft gegeven om opzoek te gaan naar een osteopaat die ook de CTO behandelt of (deze is helemaal leuk) “bekend is” met de CTO, sorry, maar dan moet ik of zuchten of lachen. Dat  hangt er vanaf hoe mijn pet staat denk ik 😉
NATUURLIJK ZIJN WIJ OSTEOPATEN BEKEND MET HET CTO!! Het is één van de sleutelgebieden voor een succesvolle behandeling!

Laat je niet van de wijs brengen
Het is echt heel makkelijk om jou als diereigenaar een aantal mogelijke problemen te vertellen (oftewel een mooi verhaal op te hangen) die je zeker weten herkent en die ik kan uitleggen aan de hand van de CTO. Jij denkt dan “waaauuuwww, dát is het!”. Kijk, en dat is dus het deel wat ik niet zuiver vind. Ik kan jou met al mijn kennis van alles wijsmaken en daar een paar herkenbare klachten op plakken zodat je mij geweldig vindt maar dat vind ik niet oké. De CTO is niet de heilige graal. Het gaat niet al jouw problemen oplossen en er is een deel in dat gebied waar serieuze problematiek kan zitten wat wij als therapeuten niet kunnen zien en enkel met beeldvormend onderzoek (röntgenfoto’s) in beeld te brengen is. Zelfs dat kan nog lastig zijn.
Dan heb ik het nog niet over de rijkunst die je moet beheersen om de regio van de CTO (zoals een correcte schoftlift met inherent correct beengebruik) technisch goed te kunnen trainen voor een evenwichtige spierontwikkeling. 

Please?
Dus lieve mensen, please please pleeeaaase, mogen we nu dan eindelijk de CTO-hype een beetje in proportie zetten? Zo bijzonder is die CTO namelijk niet, want elk mens en dier heeft hier dus wel een probleempje zitten, of twee, of drie. Dat is prima te behandelen. Zeker door een goed opgeleide (dier)osteopaat. Ja ik predik even uit eigen parochie. Natuurlijk zijn er ook dierfysio’s of andere therapeuten die dit prima kunnen.  

Dan komt hier ter afsluiting het reclameblok (haha):
De NVDO is de Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie en alle leden zijn goed opgeleide dierosteopaten. Ze hebben allemaal een paramedische of medische vooropleiding met bijbehorende vlieguren in het veld. Zij weten echt wel hoe ze een CTO moeten behandelen. Sterker nog, deze groep is altijd bezig zich te ontwikkelen en van elkaar te leren.
Vorige week is er zelfs nog een interessante verdiepingsdag over de CTO geweest. Want over de CTO ben je nooit uitgeleerd. Zoals ik al benoemde, het is een complexe maar prachtige regio.

Voor alle haters: ik hoor jullie commentaar wel.
Voor alle lovers: ik hoor jullie liever;-)
Voor alle collega’s: vul aan waar nodig, samen is meer. 
Voor alle diereigenaren: doe er je voordeel mee.

Tags: , , , , ,