Osteopathie en geloof

Osteopathie voor mensen (MSc i.o.) en dieren

Osteopathie en geloof

Osteopathie en geloof, hoe zit dat nou eigenlijk?
‘Beproef alle dingen, behoud het goede’ (1 Tessalonicenzen 5:21) is een goede richtlijn bij het maken van keuzes.
Als een methode werkt maar het is niet duidelijk hoe, dan is het voor mij te eenvoudig om dit aan ‘het kwaad’ toe te schrijven. Soms moet men zich gewoon meer verdiepen in een onderwerp of behandelmethode of heeft de therapeut het niet goed genoeg uitgelegd. Een onderzoekende en open instelling is voor mij belangrijk om tot wederzijds begrip te komen. Dat iemand iets niet voldoende begrijpt maakt het niet meteen iets kwaads.

Het is heel bijzonder dat het lichaam gemaakt is met een zelfherstellend vermogen. Daar mag je dankbaar voor zijn! Wat zou ons leven anders zijn als ons lichaam zichzelf niet zou herstellen. Elke snee in onze vinger, elke griep die we doormaken. Stel je eens voor dat dit nooit zou herstellen. Brrrr.
Gelukkig mogen wij vertrouwen op wat ons lichaam kan. Meestal pas als wij (chronisch)ziek worden of een blessure hebben willen we ons bewust weer gezond voelen en beseffen we ons wat een rijkdom gezondheid eigenlijk is.

De eerste les op de eerste dag van de opleiding tot osteopaat krijgen we deze zin te horen: “Osteopathie is anatomie, anatomie en anatomie” en dat is ook zo. Ik heb gestudeerd uit dezelfde boeken als de medici dus dit is heel tastbare kennis. Osteopathie is dus geen occulte therapie.
Osteopathie is een manuele behandelwijze gebaseerd op anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Het is een praktische toepassing van deze kennisgebieden. Zelf leg ik het meestal zo uit dat een osteopaat kennis heeft van de verschillende systemen in het lichaam en vooral hoe deze samenwerken.
Wanneer de balans in één van de systemen verstoord wordt kan het lichaam dit vaak goed compenseren. Bij teveel verstoringen wordt compenseren steeds moeilijker en ontstaan er lichamelijke klachten. Dit is de reden waarom de plaats van de klacht niet de primaire oorzaak van de klacht hoeft te zijn.

Wat osteopathie ‘zweverig’ kan maken volgens critici is dat handvattingen en technieken heel zacht kunnen zijn. Dit is echt geen handoplegging;-) Een osteopaat is getraind om de meest subtiele bewegingen en veranderingen in het lichaam te voelen. Ik kan dat dus ook. En door mijn werk als dierosteopaat al helemaal. Dieren praten niet zoals wij, dus je moet als therapeut alle problemen kunnen vinden met je ogen en handen. Dat iemand anders dit niet kan begrijpen of voelen is helemaal niet erg maar dat betekent niet dat het niet kan. Zoals gezegd, een osteopaat is bij uitstek getraind in voelen en doet dit x dagen per week en meestal al heel wat jaartjes. Het is dus niet zo gek als iemand buiten het vakgebied dit niet kan. Er moet ook werk voor ons osteopaten overblijven haha.

Mijn praktijk is een veilige plek waar iedereen zichzelf mag zijn en alles mag delen. Alles wat gezegd wordt blijft binnen mijn praktijkruimte. In mijn praktijk is iedereen welkom. Ik respecteer andere visies en oordeel niet, dat is niet aan mij. Mijn missie is om iemand zo goed mogelijk te helpen.

Hoe zit dat dan met bepaalde samenwerkingen?
Ik werk samen met verschillende disciplines. Van regulier tot complementair. Ik kijk naar wat iemand verder kan helpen. Als dat niet bij mij is of als naast mijn behandeling wat anders nodig is dan zoek ik hiervoor de meest geschikte behandeling. Ik verdiep me in zoveel mogelijk therapievormen, niet om alles zelf te kunnen maar zodat ik goed kan doorsturen. Voor sommige mensen is het lastig om over een bepaald oordeel over een behandelaar of therapievorm heen te stappen. Aan die mensen zou ik graag mee willen geven dat je een methode prima kunt gebruiken zonder de achterliggende filosofie te omarmen. De meeste therapievormen ondersteunen het zelfherstellende vermogen van het lichaam en dit lijkt in mijn optiek geen conflict te geven met geloof. Ons zelfherstellende vermogen is ons tenslotte al gegeven, het wordt alleen extra geholpen.

Gelovig of niet, ik denk dat het van belang is om zo goed mogelijk (samen) te leven. Wie iemand ook als bron van waarden aanhoudt.

Ik hoop dat ik hiermee enige duidelijkheid heb kunnen geven over ‘osteopathie en geloof’.
Zijn er toch nog vragen? Neem gerust contact op.

Hieronder een paar links voor wie zich nog verder wil verdiepen:
Een artikel van de EO over osteopathie
Over genetica voor christenen
Bijbelse waarden (die stiekem best universeel zijn)
Hoe Albert Einstein aantoonde dat alles energie is (een kort door de bocht versie)